პურის წარმოებაში თვითღირებულების 30% გადასახადებზე მოდის.
პურის მრეწველთა კავშირის ხელმძღვანელის მალხაზ დოლიძის შეფასებით, ეს საკმაოდ მაღალი მაჩვენებელია, რასაც სხვადასხვა ხარჯი ემატება. მთლიანობაში, მეწარმის მოგება 4-5%-ის ფარგლებშია.
როგორც დოლიძე Business Insider Georgia-თან ამბობს, პური სოციალური პროდუქტია და მეწარმე მოგების მაღალი მარჟით ვერ იმუშავებს.
რაც შეეხება პურის ფასს, მალხაზ დოლიძე ფიქრობს, რომ 5-10 თეთრიანი გაიაფების რესურსი რეალურად არსებობს, თუმცა რამდენად აისახება ეს სამომხმარებლო ფასზე, ბიზნესის კეთილ ნებაზეა დამოკიდებული.
„პურის წარმოების ხარჯთაღრიცხვაში დენის წყლისა და გაზის გადასახადი ჯამში თვითღირებულების 30%-ს შეადგენს. ამას ემატება დღგ-ს 18%-იანი გადასახადი, ასევე ხარჯი, რომელიც უშუალოდ ფქვილის ფასს, ასევე დამხმარე მასალების შეძენას, შეფუთვას, ხელფასებს და დისტრიბუციას მოიცავს.
მეწარმის მოგება 4-5%-ის ფარგლებშია. ამდენად, საკმაოდ დიდი ხარჯია, თუმცა პროდუქტის ფასის კორექტირება შესაძლებელია. ვფიქრობ, 5-10 თეთრით შეიძლება პურის გაიაფება, მაგრამ ვერ გეტყვით, რამდენად მოსალოდნელია ფასის კორექტირება. ფასის ზრდაზე საუბარიც არ შეიძლება, თუმცა საპირისპირო ტენდენციაზე შეიძლება ვიმსჯელოთ", - ამბობს მალხაზ დოლიძე.
რაც შეეხება ფქვილის ფასს, 1 ტომარა პროდუქტის ღირებულება საშუალოდ 55-58 ლარის ფარგლებშია. 500 გრამიანი პური დახლებზე საშუალოდ 1,5 ლარი ღირს.
უახლესი
53 წუთის წინ
ლარი აშშ დოლართან და ევროსთან გამყარდა