გემო ფესტზე არსებული გაყიდვებით ძალიან კმაყოფილები ვართ – იმაზე მეტი გაიყიდა, ვიდრე ველოდით - რესტორანი „ნათენაძისგან“
სამცხე-ჯავახეთში გამართული გემო ფესტის ერთ-ერთი მონაწილე იყო რესტორანი „ნათენაძისგან“, რომელმაც ფესტივალის სტუმრებს 3 კერძი: ლოკოკინა კეცზე, ჯავახური ცხარე სენდვიჩი და ბაქმაზის ჩიზქეიქი შესთავაზა.
„ნათენაძისგან“ არის რესტორანი, სადაც ვცდილობთ, რომ აღვადგინოთ ძველი მესხური კერძები. „ნათენაძისგან“ მდებარეობს რაბათის კომპლექსის ტერიტორიაზე. გემო ფესტზე წარმოვადგინეთ ჯავახური ცხარე სენდვიჩები, ბაქმაზის ჩიზქეიქი – რაც კლასიკური ჩიზქეიქისგან განსხვავებული გემოა – და ასევე ლოკოკინები, რომლის გარეშეც მესხური კულინარია წარმოუდგენელია.
გემო ფესტზე არსებული გაყიდვებით ძალიან კმაყოფილები ვართ – იმაზე მეტი გაიყიდა, ვიდრე ველოდით. მონაწილეობამ გამოიწვია ვიზიტორების მხრიდან ჩვენი რესტორნით დაინტერესება. მოხარული ვარ, როდესაც ასეთი ფესტივალები ტარდება და გამიხარდება, რაც უფრო ხშირად ჩატარდება. გემო ფესტი სულ სხვა სტანდარტია და ძალიან კარგი ფორმატია,“ – განმარტავს რესტორნის წარმომადგენელი ლუკა გოგოლაძე.
აღსანიშნავია, რომ ღვინის რესტორან „ნათენაძისგან“ სტუმრების 50%-ი ქართველები, ხოლო 50%-იც უცხოელები არიან.
დღის ტოპ 10 სიახლე
სხვა სიახლეები
09.09.2025.16:00
სამცხე-ჯავახეთში გამართული „გემო ფესტის“ ერთ-ერთი მონაწილე იყო ელია•Elia, რომელიც ახალციხეში საკუთარ ფერმასა და ყველის საწარმოს ფლობს. „ელიამ“ „გემო ფესტზე“ სამი პროდუქტი წარმოადგინა: ქადა სენდვიჩი ტენილი ყველით, სალათი ტენილი ყველით, ქადა სენდვიჩი გამომშრალი ხორცით.
როგორც „ელიას“ მფლობელი ილია ინასარიძე განმარტავს, „გემო ფესტმა“ საკმაოდ კარგად ჩაიარა და გაყიდვებითაც კმაყოფილია.
„კარგი აქტიურობა იყო და მოლოდინმაც გაამართლა. ზოგადად, გამოფენა-გაყიდვებში მონაწილეობა ჩვენს ცნობადობას ძალიან ზრდის,“ — აცხადებს ილია ინასარიძე.
სამომავლოდ „ელია“ საკუთარი სამზარეულოს მიმართულების განვითარებას აპირებს. გეგმებშია სასტუმროს მშენებლობაც, თუმცა მანამდე „ელია“ ყველის წარმოების გაფართოებასა და გაყიდვების ზრდაზე მუშაობს.
„ჩვენი საწარმო 4 წელია ბაზარზეა და ყველა სტანდარტს ვაკმაყოფილებთ. მანამდე იყო ოჯახური წარმოება. საწარმოში ძირითადად ტენილ ყველს ვამზადებთ, რაც ჩვენი ოჯახის ცოდნიდან გამომდინარეობს. ტენილი ყველი არის მესხური ყველი და ის ძალიან გემრიელია. ტენილი ყველი ყველას მოსწონს, თუმცა ჩვენი ძირითადი მომხმარებლები არიან სასტუმროს ქსელები. გეტყვით, რომ ჩვენი ტენილი ყველი წარმოდგენილია ისეთ ცნობილ სასტუმროებში, როგორებიც არის „ბილტმორი“, „პარაგრაფი“, ასევე ვართ „გიუანში“ და ასე შემდეგ.
წლიდან წლამდე გაყიდვების მინიმუმ 20%-იანი ზრდა გვაქვს. ცნობადობის გაზრდასთან ერთად იზრდება გაყიდვებიც და წარმოებაც.
„ელიას“ მფლობელობაში არის ფერმაც და გვყავს ადგილობრივი ჯიშის ძროხები. რძის დიდი წარმოებით არ გამოირჩევიან, მაგრამ საკმაოდ ხარისხიან რძეს იძლევიან. დაავადებებზე მეტად გამძლე ჯიშებია და ტენილ ყველსაც სჭირდება ადგილობრივი ჯიშის ძროხებისგან მიღებული რძე, რომ ის გემოვნური თვისებები ჰქონდეს, რაც რეალურად „ელიას“ მიერ წარმოებულ ყველს აქვს,“ — განმარტავს ილია ინასარიძე.
სამომავლოდ „ელია“ ტენილი ყველით სუპერმარკეტებში შესვლასაც განიხილავს.
„ნელ-ნელა მივდივარ იმისკენ, რომ ჩვენი ყველი სუპერმარკეტებშიც შევიტანოთ, თუმცა ამისათვის წარმოება უნდა გავზარდო. დღეს, რასაც ვაწარმოებ, მისი მომხმარებელი გვყავს. გაფართოების მიმართულებით ჯერ მიწოდების ქსელია ასაწყობი, ასევე რძის წარმოების მოცულობებია გასაზრდელი,“ — აცხადებს „ელიას“ მფლობელი.
„ელიას“ საწარმო ახალციხეში, სოფელ ანდრიაწმინდაში მდებარეობს და წარმოების საწყის ეტაპზე მან სააგენტოს „აწარმოე საქართველოში“ ხელშეწყობითაც ისარგებლა, ხოლო შემდეგ უკვე არასამთავრობო სექტორთან გააგრძელა თანამშრომლობა და კომპანიამ „ფАО“-დანაც მიიღო გარკვეული დახმარება.
დღეისათვის „ელიას“ საწარმო მხოლოდ 30%-ითაა დატვირთული.